Total Pageviews

Wednesday, August 17, 2011

Thursday, August 11, 2011

Gadis Melayu Tipikal di Bulan Puasa

Assalamualaikum semua..
First of all kite nak wish
Selamat Berpuasa kepada semua muslimin and muslimat.
(dh nak habis pose baru tringat nak wish**)

Sebenarnya dah lama perasan mende alah ni..
tapi sebelum ni takde blog, so pendam jela dalam hati
sekarang dah ade blog, boleh la tulis ikut suka hati

gadis melayu tipikal
semakin ketara time bulan pose
nak dengor citer?

ha cer kabor..cer kabor

al-kisah la sekelompok gadis melayu
penampilan mereka sangat cantik
fesyen memang uptodate lah

rambut ikal mayang, kerinting, rebonding sume ade
lembut mengurai perang, kuning, merah..warna pelangi pon ade
indahnye ciptaan tuhan

tapi muncul je bulan ramadhan
tiba-tiba je sekelompok gadis melayu tadi
semuanya dah mula bertudung

dorang dah dapat hidayah dari tuhan ke
alhamdulillah masing-masing dah berubah
sejuk mata memandang kite pun

bertudung di bulan ramadhan
satu perubahan yang baik
sebab mereka pandai menghormati bulan mulia ni
pujian untuk mereka












tapi iman korang bukan terletak pada
fesyen tudung macam WARDINA
warna warni macam MARIA ELENA
berlapis-lapis sampai tak nampak rupa macam FATIN LIYANA

bila dah nak dekat raya
gadis-gadis melayu tadi berpusu-pusu
mana la dorang nak pegi tu

owh lepak saloon...ke pulak
cuci rambut, warna rambut, buat rambut
bukan ape..time raya nanti takkan la nk pakai tudung lagi
bulan pose kan dah habis
hari raya nanti hari untuk bergaya pulak

inilah dipanggil GADIS MELAYU TIPIKAL
kan bagus law bulan-bulan lain pon pakai tudung
kenapela mesti bulan pose je..

bulan-bulan lain SWITCH OFF
masuk je bulan pose SWITCH ON
pastu SWITCH OFF semula

pakai tudung tu biarlah
bukan sebab fesyen
bukan sebab budaya
bukan sebab kawan-kawan
bukan sebab family
bukan sebab bulan pose..

tapi biarlah kerana hukumnya wajib
dan yang paling utama
biarlah kerana ALLAH

Tuesday, May 3, 2011

Konspirasi Dunia : Tsunami Jepun Sebenarnya Disebabkan oleh (HAARP)

Seperti yang kita tahu pada 11 Mac lalu satu bencana alam yang buruk telah berlaku di negara Jepun. Peristiwa yang bermula dengan gempa bumi sekali gus mencetuskan gelombang tsunami yang sangat besar. 


Ya memang sebelum ini seringkali kita dengar Jepun pernah dilanda bencana beberapa kali seperti ini. Maka dengan itu pada awalnya seluruh dunia beranggapan bahawa bencana alam tersebut berlaku adalah disebabkan faktor-faktor semula jadi sama seperti yang lepas-lepas.

Tapi tahukah anda ada pihak yang bijak mengambil kesempatan ini untuk mengaburi mata dunia? Sehinggakan pada mulanya tiada siapa yang sedar bahawa itu hanyalah serangan tersembunyi dari pihak mereka. 

JEPUN DISERANG???

Sebenarnya gempa bumi yang berlaku di Jepun bukanlah disebabkan faktor semula jadi tetapi ianya disebabkan oleh HAARP. Serangan yang hampir-hampir 'menutup' mata dunia. 

High-frequency Active Aural Reasearch Program (HAARP) adalah satu jenis senjata rahsia yang dibangunkan oleh pihak-pihak yang tertentu. Saintifik membuktikan bahawa HAARP  mempunyai kemampuan untuk menukar atau mengubah cuaca sekaligus berpotensi untuk mencetuskan banjir, gempa bumi, kemarau serta angin taufan. 
<anda boleh cari maklumat selanjutnya mengenai HAARP di google>



Keadaan langit akan berubah dan menjadi aneh apabila HAARP dilancarkan ke ruang udara. Serta memberikan kesan yang buruk terhadap cuaca di tempat yang dilancarkan.


Persoalannya kini siapakah dalang di sebalik serangan halus ini? Ini adalah salah satu muslihat peperangan yang paling kotor pernah berlaku. Anda mungkin dapat mengagak angkara siapa si durjana yang membuat onar ini. Negara yang sentiasa mencabuli polisinya sendiri, berlagak sebagai hero untuk membantu negara-negara yang sedang mengalami konflik di dalam negara mereka. 

 Oh mungkin saya ada tertinggal seperkara lagi di sini iaitu fungsi HAARP dilancarkan. Ia sudah semestinya dilancarkan oleh negara yang berkuasa dengan tujuan untuk memberi tekanan kepada pihak musuh dari segala sudut. Contohnya, kesihatan, ekonomi, pembangunan serta politik. Hal-hal yang demikian dapat melumpuhkan sesebuah negara dalam masa yang singkat.

Tapi adakah mereka sebenarnya yang menjadi dalang kepada serangan terhadap Jepun ini? Mungkin ya dan mungkin tidak sama sekali. Di sini akan saya selitkan sedikit maklumat yang saya perolehi dari satu artikel di internet.

WEAPONS OF THE NEW WORLD ORDER

HAARP is part of the weapons arsenal of the New World Order under the Strategic Defense Initiative (SDI). From military command points in the US, entire national economies could potentially be destabilized through climatic manipulations. More importantly, the latter can be implemented without the knowledge of the enemy, at minimal cost and without engaging military personnel and equipment as in a conventional war. The use of HAARP-if it were to be applied-could have potentially devastating impacts on the World's climate.


TUMPUKAN pada tulisan yang berwarna merah. New World Order?? (natang bondonyo tu..pokcik tak tawu lah)

Saya tidak akan membuat apa-apa ulasan mengenai apa itu 'New World Order (NWO)'. Tetapi saya ingin kita sama-sama mencari maksud di sebalik NWO ini. Yang pastinya ia bukan lah suatu benda yang remeh untuk kita ambil mudah perkara ini.  Apa yang dimaksudkan dengan konspirasi dunia seperti tajuk di atas?

Kisahnya ada di sebalik link ini. Klik untuk mengetahui lebih lanjut mengenai konspirasi NWO.




Hasil coretan sepenuhnya oleh Scha Putra.


Friday, April 29, 2011

Bila Kepercayaan Dihancurkan..Kecewa Tak??

Assalamualaikum dan salam sejahtera la saya ucapkan. Ok this time i would love to talk about KEPERCAYAAN. Ape yang dimaksudkan dengan kepercayaan ni? Antara maksud-maksud yang dipetik daripada kamus dewan ialah :

  • sesuatu yang dipercayai (diyakini, diterima sbg benar dll)
  • keyakinan atau rasa pasti akan kejujuran (kebaikan dll) org
  • boleh dipercayai, amanah (jujur dll)
  • orang yang dipercayai (diamanahkan sesuatu)

Berbalik pada tajuk kat atas tu, korang pernah rasa kecewa tak bile someone yang korang trust tu hancurkan kepercayaan yg korang beri. Ade ke orang seronok bile jadi camtu, ade..sape kata takde.. orang tak siuman je yg seronok. HAHA

Di mana timbulnya kepercayaan ni..semuanye bermula dengan sebuah perkenalan. Kalau tak kenal camne kita boleh percayakan die ye tak. Daripada perkenalan diteruskan dengan suatu perhubungan..selanjutnye perkongsian. Kita akan mula mempercayai seseorang tu bila kita mula berkongsi ape sahaja tentang diri kita. Dan bile sesuatu hubungan tu jadi bertambah erat, bertambah rapat maka secara tak langsung tahap kepercayaan kite terhadap seseorang tu pun akan meningkat. 

Situasi ini selalu terjadi dalam hubungan sepasang kekasih. Siapa yang tak percayakan pada kekasih sendiri? Malah ada gak letakkan kepercayaan yang terlalu tinggi pada kekasih masing-masing. Keyakinan yang buat kita percaya kat die sebab  kat mata kita, dia lah yang paling jujur dalam hidup kita.  Tapi apa yg korang rasa bila kepercayaan tu dihancurkan dengan mudah sekali? Mungkin korang diduakan, cinta korang dikhianati, mulut manis hati penuh duri..

Dalam persahabatan pun kena ada kepercayaan jugak. Bila hubungan persahabatan dah semakin erat, semakin banyak hal-hal dan cerita yang dikongsi bersama,  dengan secara tak langsungnya tahap kepercayaan kita kepada sahabat semakin tinggi. Sehinggakan ada yang sanggup berkongsi segala rahsia hidup mereka kepada sahabat masing-masing. Tapi apa yang korang rasa bila sahabat korang tu sendiri musnahkan segala kepercayaan yg korang dah bg sepenuhnya tu? Baik di depan mengumpat di belakang, segala rahsia kite diceritakan kepada orang lain, menganiaya kita dengan tingkah laku pura-puranya. 

Korang pernah tak rasa salah satu kat atas ni? Mungkin ada dan mungkin belum pernah rasa. Tapi saya bercakap semua ni melalui pengalaman sendiri. Apa yang saya mampu luahkan cuma perasaan kecewa yang teramat, dengan hati yg hancur. Saya akui amat susah untuk pulihkan semula rasa yg dah dialami setelah KEPERCAYAAN kita dihancurkan. 

TAPI adakah ni bermaksud kita dah tak perlu nak mempercayai sesiapa lagi?? Sebenarnya tiada istilah 'SERIK' dalam kepercayaan. Perlu ke kita serik untuk percayakan orang lain? TAK PERLU SAMA SEKALI!! Sebab setiap manusia itu ada sifat-sifatnya yg sendiri. Ramai yg bila dah dikhianati akan cakap macamni :

'Ahh..manusia semuanya sama je, semua takleh diharap. Langsung tak boleh percaya'

'Aku dah serik dah nak percaya2 orang ni, semua kaki temberang'

Manusia2 yg cakap camni belom kenal erti hidup lagi. Kalau semuanya buruk, dia sorang je ke yg baik?? Ada kepala jangan fikir macam orang baru keluar hutan. Orang peribumi pun dah maju sekarang ni. Kalau kita tak percayakan sesiapa, dengan siapa lagi kita nak bergantung dalam hidup. Betul la seperti kata orang bijak pandai 'kita akan terseksa kerana ditipu jika terlalu mempercayai seseorang tetapi hidup lebih terseksa jika tidak cukup mempercayai sesiapa' 

Mana yang buruk kita jadikan sempadan, mana yang elok tu kita ambillah jadikan teladan. Kesimpulannya kat sini, KEPERCAYAAN ni adalah teras utama dalam kehidupan setiap manusia. bukan setakat percaya kepada manusia sekeliling kita saje.. bagi yg muslim, yg beragama Islam tu wajib berpegang la pada setiap satu di dalam Rukun Iman. Tawu ke apa yg ada dalam rukun iman tu? Di sinilah dimana sepatutnya kepercayaan itu bermula............

PERCAYA KEPADA ALLAH
PERCAYA KEPADA NABI DAN RASUL
PERCAYA KEPADA MALAIKAT
PERCAYA KEPADA KITAB
PERCAYA KEPADA HARI KIAMAT
PERCAYA KEPADA QADA' DAN QADAR



Thursday, April 7, 2011

Nak Belanja Couple Korang Pun Berpada-pada La Sama!

   Sometimes manusia ni jadi buta hanya disebabkan cinta. Ape tu cinta? Hebat sangat ke mende alah nama 'cinta' ni? Sebab tu tak heran la kalau ada yang sampai sanggup korbankan ape je yang diorang ada termasuk la wang ringgit. 

   Dek kerana mabuk cinta, sampai ada yang terjerat dengan masalah kewangan. Tak salah kalau korang nak belanja insan tersayang korang tu, tapi biarlah berpada-pada..jangan la sampai memudaratkan diri sendiri, menyusahkan keluarga or kawan-kawan sekeliling korang.

   Saya pun pernah jugak jadi buta sebab cinta macam orang lain tapi pengalaman tu sendiri mematangkan saya.So berdasarkan pengalaman-pengalaman hidup saya yang tak seberapa ni, suka lah saya nak citer sikit-sikit mana yang saya boleh kongsi ngan korang-korang ek.


   Firstly, kalau korang dapat couple yang jenis 'demanding' la kan, better korang basuh la otak die tu cukup-cukup sebelum die yang basuh poket korang dulu. Pesan kat dia gini, 'Yunk, i bukannya tanak belikan u itu ini tapi i simpan duit untuk masa dpean kita jugak'.. kalau tak paham bahasa jugak, campak je kat dalam washing machine, kasi brain wash sama beliau..wahaha

   Ada jugak sesetangah ni kalau keluar makan, nak tempat yg high class jek. Warung tak main kononnye banyak lipas, kat mamak pon tak layan kononnye bau mamak je terus hilang selera. Taknak makan tempat murah sebab takut orang lain pandang rendah. Mulia sangat ke darjat korang tu wey.

   Cinta gak buatkan someone tu jadik seorang yg HIPOKRIT. Nak tawu kenape? Dah tawu duit pun cukup-cukup makan je, tapi bile buah hati mintak belikan itu ini..berlagak besar macam duit berkepuk-kepuk. Padahal balik rumah japgi makan maggie je. Korang malu ke nak mengaku yang korang takde duit depan buah hati korang??? Malu dengan diri sendiri dulu lah.. Memang la tu buah hati korang kan..so ikut korang lah. Jangan sentap sudaa.. SENTAP KER?? (tangan kat dada mata pandang atas)

   Wey2!! korang jangan la nak harapkan satu pihak je yang keluarkan duit belanja. Kononnye berjanji sehidup semati..u die i die. Tapi bila bab belanja je kebiasaannya si perempuan mesti bergantung pada lelaki. *KEBIASAANNYA.. Memang la tanggungjawab tu lebih kepada lelaki, tapi masing-masing kena ingatlah yang sebenarnya tanggungjawab tu cuma bila korang dah jadi suami isteri. Ini tak, masa depan and jodoh korang dengan dia pun kemana dah mengharap lebih-lebih dari lelaki. (saya tawu bukan semua perempuan macamni tapi sebilangan besarnya lah)

   Last lah ni ek..satu lagi ni, asal birthday je mula la puak-puak lelaki ni ke hulu ke hilir serata negeri nak pergi cari hadiah untuk puak-puak gadis. kalau bukan rantai gelang cincin semua tu, benda paling pebret TEDDY BEAR. Kalau harga 5 6 ringgit takpe la jugak. Ini sampai puluh-puluh, ratus-ratus..waddehellk..yulkk. Saya berani jamin la, berapa orang je yang sanggup belikan hadiah beratus-ratus hanya untuk seorang adik or abang kakak dorang. Moral dia, cinta ni jugak buat manusia lupa pada saudaranya sendiri.

   Banyak lagi nak ikutkan saya nak tulis ni, tapi ada pulak yang komplain entri-entri saya sume panjang-panjang bebenor. So setakat ni jelah yang saya dapat kontrol jari saya nak menaip. Dah habis daya dah ni pendek-pendekkan entri ni. Jari saya ni umpama mulut saya yang tak boleh nak berhenti bercakap.. adoii. Ha tengokla ni, ada je yang die nak taip lagi. Sudaha2la wey, nanti orang tak larat nak baca weyy.. WEYY SUDAHLAA!!!! Ha Stop pun.....


Aikk ade lagi???